BLOG /

Prečišćavanje ili filtracija vode

Preciscavanje vode

Da li znate razliku između filtracije vode i pročišćacvanja vode?

Iako postoje mnogi sistemi za filtriranje i prečišćavanje vode koji obećavaju sigurnu i ukusnu vodu za piće, važno je znati razliku između filtrirane vode i prečišćene vode. Ova dva sistema zvuče praktično isto, ali mogu imati i neke ključne razlike.

Ono što je sigurno je da ovi sistemi mogu sačuvati zdravlje i osloboditi vodu od određenih nečistoća. Međutim, svaka opcija dolazi sa svojim posebnim procesima pročišćavanja vode.

Šta je filtrirana voda? 

Preciscavanje voda

Filtracija vode je osnovna operacija čiji je cilj da iz vode ukloni sve mehaničke čestice dispergovane u njoj. Način filtracije se bira prema vrsti i veličini dispergovanih čestica. Kod voda koje sadrže više štetnih materija, mogu se koristiti klasični peščani filteri sa višeslojnom silikatnom ispunom različite granulacije. Najefikasnija je metoda reverzne osmoza kombinovana sa odredjenim predfiltracionim koracima.

Sistemi za filtriranje vode obično eliminišu više nečistoća nego druge metode. To je zato što su filteri specijalno dizajnirani za rad sa tretiranom vodom koja dolazi iz Vaše slavine u kući ili u Vašoj kancelariji. Mnogi sistemi za filtriranje vode koriste aktivni ugalj koji sprečava da neželjeni mikroskopski zagađivači uđu u vodu za piće. Ovi filteri mogu biti izuzetno efikasni u održanju vode u Vašem domu bezbednom i zdravom za piće. Evo još nekih zdravih prednosti filtrirane vode:

 

  • Dobri minerali kao što su kalcijum, cink i magnezijum se zadržavaju kada se voda filtrira.
  • Filtracioni sistemi vode mogu ukloniti štetne materije kao što su teški metali, pesticidi, živa, olovo i arsen.
  • Sistemi za filtriranje vode mogu značajno smanjiti količinu hlora i drugih hemikalija koje se nalaze u običnoj vodi iz slavine.
  • Sistemi za filtriranje vode omogućavaju bolji ukus i miris vode za piće, jer proces filtracije može ukloniti nečistoća i bakterije.
  • Filtrirana voda za piće može dovesti do potpunog zdravlja Vašeg organizma štiteći vaše telo od bolesti.

Prečišćavanje vode

Pročišćavanje vode može zvučati jednostavno zato što je upravo ono što tvrdi da je: proces pročišćavanja vode ili uklanjanje nepoželjnog. Kao i filtrirana voda, prečišćena voda može da ukloni štetne zagađivače, ali neki sistemi za pročišćavanje vode koriste hemikalije, kao što su jod ili hlor, u svojim procesima ze prečišćavanje vode, umesto da ih eliminišu.

Ovo je proces uklanjanja štetnih hemijskih i bioloških materija kao i čvrstih supstanci i gasova, a u cilju dobijanja vode za specifičnu namenu. Osim za dobijanja pijaće vode, proces prečišćavanja vode se vrši i u najrazličitije industrijske namene.

Ima više tradicionalnih metoda, ali su najrasprostranjenije metode ključanja vode i hemijske metode. Iako su navedene metode efikasne u oslobađanju vode od nekih zagađivača, pokazaćemo Vam da ove metode ostavljaju iza sebe dosta štetnih materija u vodi.

Saznajte više o Kućnim Sistemima za Prećiščavanje vode koje Vam nudimo.

1. Ključanje vode 

Preciscavanje voda

Ključanje vode se koristi za dezinfekciju vode od mikroorganizama. Ovim postupkom može da se eliminiše većina bakterija, ali se ne mogu eliminisati sve postojeće bakterije u vodi.

Nedostaci ove metode prečišćavanja vode:

      zahteva puno toplotne energije i opremu za kuvanje

      voda ne može da se koristi odmah, jer treba da se ohladi

      tokom ključanja, deo vode može da ispari i pre njene upotrebe

      voda i dalje može sadržati razne čestice, što znači da će možda biti neophodno filtriranje kroz maramicu

      ključala voda ne eliminiše hemijske zagađivače (uključujući hlor), lošeg je ukusa i može da ostavi u ustima ukus ustajalosti.

 

2.     Hemijski metod

 

Isplativost sistema za preciscavanje vode

Dve osnovne hemikalije koje se koriste za prečišćavanje vode su jod i hlor. Obe metode su lake, jeftine i jednostavne za korišćenje.

Najpre, jod je dokazano efikasan u uništavanju virusa i bakterija. Međutim, kada je voda hladna, biće potrebno više vremena da se ona prečisti jodom. Jod se obično koristi za kratkoročnu upotrebu i ne bi trebalo da se koristi više od tri uzastopna meseca. Mnogima se ne dopada ukus vode sa jodom.

Hlor je drugi hemijski prečišćivač. Proces hlorisanja će dovesti do toga da se prljavština i prašina slegnu na dno posude i da voda vizuelno izgleda čisto. Kada se koristi hlor u prečišćavanju vode, preporuka je da se doda 16 kapi hlora na litar vode, da se promeša i ostavi da stoji 30 minuta. Ako voda nema blagi miris, potrebno je ponoviti dozu i ostaviti da stoji još 15 minuta. Ipak, nedostataka je mnogo. Hlor je izuzetno otrovan i ukoliko je prisutna veća količina u vodi, može da izazove oštećenja nervnog sistema, digestivnog i respiratornog trakta, u nekim slučajevima i smrtni ishod.

Zbog ovih nedostataka tradicionalnih metoda prečišćavanja vode jasno je zašto su danas neophodne nove metode prečišćavanja vode.

Nudimo Vam fantastični Coway Spring Touch uređaj za filtriranje vode. Pročitajte našu recenziju o ovom proizvodu.

Osim predstavljenih metoda prečišćavanja vode, u domaćinstvu postoje efektivniji i efikasniji načini prečišćavanja vode. Da li sada znate zašto je zaista važno piti čistu vodu? Kontaktirajte nas, jer smo tu da Vam pomognemo u održanju zdravijeg života i kvalitetnije pijaće vode. 

Pročitajte još