BLOG /

Flaširana voda – 4 razloga zašto vam se ne isplati da kupujete

Kakav je kvalitet vodovodske vode za piće?

Srbija može da se pohvali mnogim prirodnim bogatstvima, ali ne i kvalitetnom pijaćom vodom – barem ne u većem delu Srbije. Najveći problem je u Vojvodini, gde je voda u većini naseljenih mesta neispravna hemijski i mikrobiološki. Probleme prave velika koncentracija organskih materija, gvozđa, arsena, nitata, nitrita, mangana, ortofosfata, mehaničkih nečistoća, fenola… Takođe se u vodi često nalaze bakterije: pseudomonas, streptokoke, stafilokoke i druge bakterije fekalnog porekla.

Kada je reč o Beogradu, iako je voda čistija, ona je veoma hlorisana i veoma tvrda. Jedan od načina da se postigne makrobiološki ispravna voda i da bi ona mogla da se konzumira kao pijaća voda, jeste da se dodavanjem hlora dezinfikuje. Verovatno ste upoznati sa svim lošim efektima koje visoka koncentracija hlora u vodi može imati po naše zdravlje. Česte su pojave oštećenja koze, hlor je dokazano kacerogen i čak se koristio i kao otrov. Kao dezinfekciono sredstvo vode, hlor je izbačen iz upotrebe iz svih zemalja EU.

Zbog problema sa vodom, mnoge porodice u Srbiji kupuju flaširanu vodu, kako bi obezbedili svojoj porodici ispravnu vodu za piće. Uprkos objašnjenim problemima sa vodom iz slavine, postavlja se pitanje koliko je flaširana voda finansijski isplativo rešenje. Postoji li dugoročno pametnija investicija u naše zdravlje koja je ujedno i ekološki opravdanija?

Flaširana voda - koliko se isplati kupovina?

Naša računica je jasna – flaširana voda nije isplativa za kupovinu. Obrazložićemo i zašto.

  1. Prosečna četvoročlana porodica u Srbiji će na kupovinu flaširane vode potrošiti oko 45.000,00 dinara godišnje. Do ove računice smo došli jednostavno: ukoliko kupujete balon od 6l (čija je prosečna cena 120 dinara), koliko bi najmanje i trebalo da popije jedna četvoročlana porodica u jednom danu, i ukoliko to pomnožimo sa 365 dana u godini dolazimo do iznosa od 43 800 dinara koji se godišnje potroši na kupovnu vodu. Tako dolazimo do računice da prosečna porodica, mora da izdvoji najmanje 4 000 dinara mesečno kako bi svom organizmu priuštila čistu vodu. Priznaćete da nije u pitanju mala suma, imajući u vidu da prosečna plata u Srbiji iznosi 40.000 dinara.

 

Naravno da postoji bolja investicija vašeg novca u vaše zdravlje.

 Ukoliko se odlučite da sačuvate novac koji se potroši da bi se kupila flaširana voda, umesto vas smo izračunali i koliko ćete zapravo uštedeti uz ovu odluku. Naši filteri za prečišćavanje vode, koji se ugrađuju za sat vremena i traju preko 20 godina uz redovan servis, osim pametne odluke za vaše zdravlje, predstavljaju i pametnu odluku za vašu štednju.

Isplativost sistema za preciscavanje vode

Uz filtere za prečišćavanje vode, ta računica se svede na 54 000 dinara u prvoj godini, u čiju cenu ulazi 50 000 dinara nabavka + 4 000 dinara servisiranje nakon 6 meseci. Istina je da u prvoj godini morate odvojiti više novca nego da kupujete flaširanu vodu, ali je ovo svakako dugoročno isplativija investicija. U prvoj godini, za ovaj iznos dobijate 36 000 litara prečišćene vode što je 1,50 dinara po litri. Međutim, u narednim godinama potrebno je 2 puta godišnje servisirati uređaje, što Vam je i jedini trošak u tim godinama, a to je 8 000 dinara za godinu dana od kojih imate i dalje 36 000 litara pročišćene vode godišnje, i tako dolazimo do računice od 0,22 dinara po litri u svakoj od narednih godina. Sa ovom količinom vode (skoro 100 litara po danu) možete bezbrižno kuvati ručak, čajeve, kafe, i piti vode koliko poželite.

Priznaćete da je ovo pravo rešenje za Vaš dom? Ukoliko niste sigurni, budite slobodni da nas pozovete na 0621921802. Za više informacija, takođe možete na našem sajtu pogledati filtere za prečišćavanje vode iz naše ponude. 

Da li kupujete flaširanu vodu, kućni sistemi za preciscavanje vode

Osim uštede, u nastavku su navedene i druge prednosti filtera za prečišćavanja vode u odnosu na flaširanu vodu:

2. Neograničenost u korišćenju: 

Još neke od pogodnosti koje vam donosi ovaj uređaj je da više ne morate da razmišljate o uštedi vode. Prečišćenu vodu slobodno možete da koristite i za pripremu obroka, kuvanje kafe kao i za druge potrebe u vašem domaćinstvu.

3. Olakšana nabavka:

Napokon možete zaboraviti na umarajući odlazak u prodavnicu i bolne ruke od nošenja balona i flaša, naročito kada se odlučite na nešto ekonomičniju kupovinu flaša od 5-6 litara vode. Sada je dovoljno samo da odete do svoje kuhinje i iz ugradne česme pustite higijenski ispravnu vodu. Takođe, ne morate da brinete da li imate dovoljno zaliha vode, jer 100 litara dnevno retko koja četvoročlana porodica može potrošiti. 

4-razloga-zasto-vam-se-ne-isplati - Zitros filteri za vodu

4.Ekološki faktori: 

Flaširana voda nalazi se pretežno u plastičnoj ambalaži. Kupovina stotine flaša od plastike koje bacamo kad su prazne doprinosi ugrožavanju ionako zagađene okoline. Na godišnjem nivou u svetu se generiše 400 miliona tona plastičnog otpada. (1). Da li ste znali da je za razgradnju jedne plastične flaše potrebno oko 1000 godina? 

 

Isplativost sistema za preciscavanje vode

Zbog svih gore navedenih činjenica, sigurni smo da vam nudimo najbolju mogućnost da pružite svojoj porodici i sebi zdravu pijaću vodu, direktno iz vaše česme, a da pritom čuvate svoje okruženje. Ovo je najbolja odluka koju ćete doneti za očuvanje svog zdravlja, a i u pogledu štednje novca. Za više informacija o ovim mogućnostima, kontaktirajte nas. Mislite na svoje zdravlje i zdravlje vaših najdražih: pijte čistu vodu!

Kategorije

Najnoviji članci