BLOG /

Da li su minerali važni za vaše zdravlje

Šta su minerali?

Minerali su esencijalne supstance koje je potrebno svakodnevno unositi tokom celog života u optimalnim količinama. Spadaju u grupu mikronutrijenata, jer ih je za razliku od makronutrijenata (proteina, ugljenih hidrata) potrebno unositi u malim količinama. Smatra se da je bar 18 minerala  potrebno za normalno funkcionisanje organizma (1). U minerale spadaju: kalcijum, fosfor, kalijum, natrijum, hlor, magnezijum, sumpor, bor, hrom, bakar, jod, gvožđe, mangan, selen, silicijum, cink.

Minerali su neophodni za osnovne funkcije ljudskog organizma. Pomažu u kontroli rasta kostiju, regulišu protok tečnosti kroz organizam, normalizuju funkcije nerava i mišića, održavaju metabolizam, rast vezivnog tkiva i još mnogo toga.  

Minerali u vodi za piće?

Velika je zabluda da dobijamo dovoljnu količinu minerala iz vode za piće. U stvarnosti, glavni izvor minerala se nalazi u našoj hrani, a ne u vodi za piće. Da bi dobili dovoljno minerala, trebalo bi svakog dana da popijete vode u količini pune kade, što i nije baš izvodljivo. Mi smo sigurni da Vam lekar neće prepisati „kadu vode“ ako imate manjak minerala, zar ne?

Imajte na umu da voda sadrži samo neorganske minerale koji mogu biti štetni po ljudsko zdravlje. Naše telo ima teškoća sa obradom neorganskih minerala. Ono što ne može da apsorbuje, organizam skladišti u tkivima i organima i na kraju ti minerali postanu toksični. Primarni krivci su kalcijumove soli i one vremenom mogu izazvati kamen u bubregu, oboljenja kostiju, artritis i blokiranje arterija. Do otkazivanja organa i pojave kancera takođe može doći zbog dugotrajnog izlaganja pojedinim vrstama toksičnih ili radioaktivnih minerala koji se nalaze u vodi iz česme i prirodnoj izvorskoj vodi. Organski minerali koji se u izobilju nalaze u hrani se mnogo lakše apsorbuju i oni ne sadrže toksične minerale.

Osim unosa minerala, našem organizmu potrebno je obezbediti unos zdrave pijaće vode. Pod zdravom vodom za piće podrazumeva se voda koja ne sadrži patogene mikroorganizme, toksične i štetne materije.

Filteri za vodu mogu obezbediti vodu za piće u kojoj koncentracija hemijskih i mirkobioloških parametra ne prevazilaze zakonom propisane granične vrednosti. Na uređaj UNIK TS-100 se moze dodati i remineralizator koji u vodu dozira minerale: kalcijum, natrijum i magnezijum.

Kategorije

Najnoviji članci