Omekšavanje vode

Sistemi za

omekšavanje vode

Za omekšavanje vode koriste se jonoizmenjivački filteri (omekšivači), koji se sastoje od  kolone punjene katjonskom smolom, kontolnog ventila (glave) i solanke. 

Jonska smola vrši razmenu jona kalcijuma i magnezijuma, za jone natrijuma, i na taj način vrši omekšavanje vode.

Kada se masa zasiti, sistem je programiran da vrši “regeneraciju” mase. Proces regeneracije vrši upravljačka glava, za koji je neophodan rastvor soli.

Sistemi se izradjuju u odnosu na potrebe klijenata, za šta je naravno potrebna analiza vode kao i traženi kapacitet omekšane vode.

Profesionalno omekšavanje vode

Primeri delova sistema

Kućni sistem za omekšavanje vode

Kućni sistem za omekšavanje vode

Profesionalno omekšavanje vode

Omekšavanje vode za kotao 

Profesionalni sistem za tretman vode

Industrijsko postrojenje za omekšavanje

ČESTA PRIMENA OMEKŠIVAČA VODE

Termoenergetska postojenja

Omekšivači se koriste za pripremu vode za kotlove niskih pritisaka, kod različitih grejnih i rashladnih sistema. Kod termoenergetskih postrojenja karbonatna tvrdoća izaziva taloženje kamenca na zidovima rezervoara, cevovoda i kotlova, te stvara velike probleme u njihovom radu.

Autoperionice i praone

Široka primena je  kod raznih postupaka pranja ambalaže, u bolnicama, hotelima i različitim praonama, kao i u Autoperionicama. “Tvrda” voda čini sapune slabo rastvorljivim, te se zbog toga se kod pranja u tvrdoj vodi nepotrebno troše velike količine sapuna i deterdženata. 

Stambene jedinice

Visoka tvrdoća vode može da bude problem i u stambenim jedinicama. Omekšavanje vode za ovu namenu može da produži vek svih uredjaja za domaćinstvo koji koriste vodu, kao i da olakša čišćenje i održavanje sanitarnija.

Proizvodnja alkoholnih pića

Kod proizvodnje žestokih alkoholnih pića sa tvrdom vodom dolazi do pojave zamućenja i stvaranja taloga, pošto se soli koje čine tvrdoću vode ne rastvaraju u alkoholu.