BLOG /

Prečišćavanje ili filtracija vode

Filtracija vode - da li znate po čemu se razlikuje od drugih metoda prečišćavanja vode?

Iako postoje mnogi procesi za prečišćavanje vode koji obećavaju sigurnu i ukusnu vodu za piće, važno je znati na čemu se zasniva filtracija i po čemu se razlikuje u odnosu na druge metode. Termine filtracija i prečišćavanje vode često koristimo u govoru i oni zvuče praktično isto, ali postoje neke ključne razlike.

Ono što je sigurno je da sistemi za prečišćavanje odnosno filtraciju mogu sačuvati zdravlje i osloboditi vodu od određenih nečistoća. Međutim, svaka metoda ima sebi svojstvene mehanizme uklanjanja štetnih materija iz vode.

Šta je filtrirana voda?

Preciscavanje voda - Zitros filteri za vodu

Filtracija vode je osnovna operacija čiji je cilj da se iz vode uklone sve mehaničke čestice dispergovane u njoj. Kod voda koje sadrže više štetnih materija, mogu se koristiti klasični peščani filteri sa višeslojnom silikatnom ispunom različite granulacije. Najefikasnija je metoda reverzne osmoze kombinovana sa određenim predfiltracionim koracima.

Filteri za prečišćavanje vode obično eliminišu više nečistoća nego druge metode. Uređaji su specijalno dizajnirani za tretman vode koja dolazi iz Vaše slavine u kući ili u Vašoj kancelariji. Mnogi sistemi za prečišćavanje vode koriste aktivni ugalj koji sprečava da neželjene mikromaterije dospeju u vodu za piće. U nastavku navodimo neke od prednosti filtrirane vode:

  • Korisni minerali kao što su kalcijum, cink i magnezijum se zadržavaju kada se voda filtrira.
  • Filteri za prečišćavanje vode mogu ukloniti štetne materije kao što su teški metali, pesticidi, živa, olovo i arsen.
  •  Značajno je smanjena količina hlora i drugih hemikalija koje se nalaze u običnoj vodi iz slavine.
  • Filtracija vode omogućava bolji ukus i miris vode za piće, jer se mogu ukloniti nečistoće i bakterije.
  • Doprinosi održanju zdravlja usled unosa ispravne i kvalitetne vode za piće. 
 

 

Koji se još procesi mogu koristiti za prečišćavanje vode?

Procesi prečišćavanja imaju za cilj uklanjanje štetnih bioloških i hemijskih materija kao i čvrstih supstanci i gasova, a u cilju dobijanja vode za specifičnu namenu.
 Kao i filtrirana voda, na drugi način prečišćena voda može da ukloni štetne materije. Međutim, neki sistemi za prečišćavanje rade na principu delovanja dodatih hemikalija, kao što su jod ili hlor, umesto da ih eliminišu iz vode.

Postoji više tradicionalnih metoda, ali su najrasprostranjenije metode ključanja vode i hemijske metode. Iako su navedene metode efikasne u oslobađanju vode od određenih materija, pokazaćemo Vam da ovi procesi ostavljaju iza sebe dosta štetnih materija u vodi

1. Ključanje vode

Preciscavanje voda - Zitros filteri za vodu

Ključanje vode se koristi za dezinfekciju vode od mikroorganizama. Ovim postupkom može da se eliminiše većina bakterija, ali se ne mogu eliminisati sve postojeće bakterije u vodi.

Nedostaci ove metode prečišćavanja vode:

      zahteva puno toplotne energije i opremu za kuvanje

      voda ne može da se koristi odmah, jer treba da se ohladi

      tokom ključanja, deo vode može da ispari i pre njene upotrebe

      voda i dalje može sadržati razne čestice, što znači da će možda biti neophodno filtriranje kroz maramicu

      ključala voda ne eliminiše hemijske zagađujuće materije (uključujući hlor), lošeg je ukusa i može da ostavi u ustima ukus ustajalosti

2. Hemijski metod

Dve osnovne hemikalije koje se koriste za prečišćavanje vode su jod i hlor. Obe metode su lake, jeftine i jednostavne za korišćenje.

Najpre, jod je dokazano efikasan u uništavanju virusa i bakterija. Međutim, kada je voda hladna, biće potrebno više vremena da se ona prečisti jodom. Jod se obično koristi za kratkoročnu upotrebu i ne bi trebalo da se koristi više od tri uzastopna meseca. Mnogima se ne dopada ukus vode sa jodom.

Druga hemikalija koja se koristi za prečišćavanje vode je hlor. Proces hlorisanja će dovesti do toga da se prljavština i prašina slegnu na dno posude i da voda vizuelno izgleda čisto. Kada se koristi hlor u prečišćavanju vode, preporuka je da se doda 16 kapi hlora na litar vode, da se promeša i ostavi da stoji 30 minuta. Ako voda nema blagi miris, potrebno je ponoviti dozu i ostaviti da stoji još 15 minuta. Ipak, nedostataka je mnogo. Hlor je izuzetno otrovan i ukoliko je prisutna veća količina u vodi, može da izazove oštećenja nervnog sistema, digestivnog i respiratornog trakta, u nekim slučajevima i smrtni ishod.

Zbog ovih nedostataka tradicionalnih metoda prečišćavanja vode jasno je zašto su danas neophodne nove metode prečišćavanja vode.

Saznajte više o Kućnim Sistemima za Prećiščavanje vode koje Vam nudimo.

Nudimo Vam i fantastični Coway Spring Touch filter za prečišćavanje vode. Pročitajte našu recenziju o ovom proizvodu.

Osim predstavljenih metoda prečišćavanja vode, filtracija vode u domaćinstvu je efektivniji i efikasniji način prečišćavanja vode. Da li sada znate zašto je zaista važno piti čistu vodu? Kontaktirajte nas, jer smo tu da Vam pomognemo u održanju zdravijeg života i kvalitetnije pijaće vode. 

Kategorije

Najnoviji članci