BLOG /

Kućni filteri za prečišćavanje vode

Kvalitet vode koju koristimo u svakodnevnom životu ima ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja.  Međutim, mnogi vodovodni sistemi imaju svoje nedostatke i iz slavina teče voda u čijem sastavu se nalaze zagađujuće materije, hemikalije i mikroorganizmi koji mogu imati štetan uticaj na naše organizme. Srećom, postoji rešenje koje omogućava da unapredimo kvalitet vode koju svakodnevno konzumiramo u svojim domovima – to su kućni filteri za prečišćavanje vode.

Filteri za prečišćavanje vode, namenjeni za kućne uslove upotrebe obezbeđuju bezbednu, čistu i zdravu vodu za piće, kuvanje i druge namene. Kućni filteri za vodu osiguravaju eliminisanje opasnosti od štetnih materija iz vodovodske vode, koje mogu imati kratkoročne ili dugoročne posledice po naše zdravlje.

Različite vrste filtera pružaju različite stepene prečišćavanja, stoga je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara kvalitetu vode i vašim potrebama.

U nastavku teksta ćemo dati primer rešenja koje se pokazalo kao jedno od najefikasnijih za širok spektar sastava voda, zahtevanih kapaciteta i namena. To su kućni filteri za vodu koji kombinuju procese višestepene filtracije, adsorpcije na aktivnom uglju i reverzne osmoze. 

Saznajte više o putu koji vodovodska voda prolazi kroz naš sistem,  kako bi iz Vaše česme potekla u svom najkvalitetnijem sastavu.

Kućni filter za prečišćavanje vode

Faze prečišćavanja vode

I Filteri za prečišćavanje vode - filtracija i adsorpcija

1. Prvi predfilter za vodu – namenjen za uklanjanje svih mehaničkih nečistoća većih od 20 mikrometara. Efikasan je u uklanjanju peska, mulja, blata, rđe iz cevi i drugih čestica koje mogu dati mutnoću vodi.

2. Voda koja je prošla kroz prvi predfilter prelazi u komoru sa aktivnim ugljem. Aktivni ugalj se koristi kao filtracioni medijum i ima sposobnost da apsorbuje hemikalije poput hlora, organskih materija, neutrališe neprijatne mirise. Aktivni ugalj takođe može smanjiti prisustvo teških metala u vodi.

3. Filter za vodu – namenjen za uklanjanje čestica većih od 5 mikrometara.

Kroz prethodno opisane korake, voda se kroz prosese filtracije i adsorpcije oslobodila dela štetnih materija većih dimenzija, koje su se zadržale na filterskim materijalima. Voda je istovremeno pripremljena za proces uklanjanja i najsitnijih materija.

 

II Reverzna osmoza​

Prethodno pripremljena voda prolazi kroz polupropustljivu membranu, gde se pod pritiskom oslobađa najsitnijih nepoželjnih materija. Reverzna osmoza je proces visoke efikasnosti kojim se iz vode filtriraju materije veće od 0,0001-0,0005 mikrometra (trihalometani, teški metali, pesticidi, amonijak, nitriti, mikroorganizmi i druge rastvorene materije).

Filteri za vodu sa obrnutom osmotskom membranom pokazuju najekonomičniju eliminaciju rastvorenih organskih materija u vodi (85%-100%), kao i potpuno odstranjivanje bakterija i virusa.

III Poboljšavanje ukusa vode​

Kako bi se poboljšao ukus prethodno prečišćene vode, iz rezervoara se voda odvodi u ugljeno-propilenski filter za vodu. Na uređaj se moze dodati i remineralizator, koji u vodu dozira minerale: kalcijum, natrijum i magnezijum.

Kućni filter za prečišćavanje vode, filteri za vodu

Funkcionisanje i održavanje sistema

Za rad filtera za prečišćavanje vode na principu reverzne osmoze, potrebno je obezbediti pogonski pritisak. Zahteva se da pritisak u vodovodnoj mreži bude između 2,45 – 8,5 bara. U slučaju neodgovarajućeg pritiska, moguća je ugradnja buster pumpe.

Kada dođe do zasićenja filtera, odnosno kada više ne postoje aktivna mesta na materijlu koje zadržavaju nečistoće, dolazi do zamene komponenti. Odrzavanja sistema se odvija periodično, po fabricki propisanim preporukama. Sastavni deo uređaja je rezervoar prečišćene vode, koji se prazni preko posebne slavine.

Više informacija o funkcionisanju i tehničkim karakteristikama uređaja UNIK TS-100 iz naše ponude, možete pogledati OVDE.

Kućni filteri za vodu, prečišćavanje vode

Koji su benefiti ugradnje kućnih filtera za vodu?​

U nastavku teksta ćemo navesti nekoliko sigurnih prednosti koje ugradnja filtera za prečišćavanje vode pruža vašem domu:

1. Kvalitet: Bezbedna i higijenski ispravna voda za piće: Kućni filteri za vodu uklanjaju mehaničke nečistoće i nasitnijih dimenzija, rastvorene materije od kojih su neke i opasne hemikalije i mikroorganizme.

2. Voda bez boje, mirisa i ukusa: Korekcija sastava utiče i na postizanje boljeg ukusa, mirisa i boje vode. Filteri za vodu eliminišu neprijatne ukuse i mirise, koji često potiču od hlora.

3. Kvantitet: Osim kvaliteta, kućni filteri za prečišćavanje vode obezbeđuju i dovoljne količine vode za potrebe jedne porodice. Složićete se da 100 L prečišćene vode dnevno je dovoljno da pokrije potrebe za sve namene ispravne vode za piće.

4. Ekonomičnost: Kupovina flaširane vode je skupa investicija. Osim troškova, kupovinom flaširane vode generišu se i velike količine plastične otpadne ambalaže. Kućni filteri za prečišćavanje vode su dugoročno ekonomično rešenje jer vam omogućavaju da koristite vodu iz vodovoda uz minimalne troškove. Jedini otpadni tok koji sadrži zagađujuće materije, odvodi se cevima kroz kanalizaciju.

Za više informacija o sistemima za unapređivanje kvaliteta pijaće vode, koji se mogu implementirati u okviru svakog domaćinstva, slobodno nas kontaktirajte